Izbira prave dimenzije vzmetnice

Ste že kdaj spali na postelji, ki je za vas premajhna? Napačna dimenzija vzmetnice pride najbolj do izraza, ko gre za premajhno vzmetnico oz. posteljo. Pojavi se veliko težav, ki vplivajo na kakovost našega spanca . Telesu bomo težko omogočili počitek, katerega potrebuje, če nam npr. iz ležišča visijo noge, ali če se z glavo dotikamo vzglavja postelje. Kako lahko z izbiro pravilne dimenzije vzmetnice poskrbimo za zdrav in dober spanec?

Vsak posameznik ima svojo unikatno predstavo udobja in kvalitetnega spanca. Študiji na norveški in ameriški univerzi sta pokazali, da življenski slog (npr. kajenje) kot tudi naš spol vplivata na način, kako spimo. Moški naj bi se med spanjem premikali in obračali več kot ženske. Prav tako se premikanje in obračanje v postelji poveča, ko pridobimo na telesni teži in starosti.

Večji kot smo, večjo spalno površino potrebujemo za kakovosten spanec. Druge življenske spremembe, kot je npr. skupno življenje s partnerjem lahko tudi vplivajo na potrebno velikost vzmetnice oz. postelje.

za dobro spanje ti mora ustrezati tudi dimenzija vzmetnice
dimenzije vzmetnic: ti noge lezejo preko roba postelje?

Različni deli sveta, različne dimenzije vzmetnic

Ste vedeli, da se med deli sveta razlikujejo tudi dimenzije vzmetnic? V Evropi je standardna dimenzija vzmetnic za zakonsko posteljo velika približno 180×200 cm, v ZDA pa 193×203 cm, uporabljajo pa postelje vse do velikosti 203×223 cm, kar je precej večje od evropskega standarda.

Zakonske postelje na Kitajskem se po dimenzijah tudi razlikujejo od evropskih. Do razlik prihaja, ker proizvajalci vzmetnic upoštevajo povprečno višino potrošnika v državi, kjer lansirajo svoje produkte.

Prav zaradi omenjenih razlik vam svetujemo, da se pred nakupom nove vzmetnice proizvajalca zunaj evropskega tržišča, dobro pozanimate o dimenzijah izdelka, ter po potrebi v takih primerih naročite jogi po meri.
Za lažje razumevanje teh razlik si oglejte spodnjo primerjavo med standardnimi dimenzijami jogijev.

Ameriške vzmetnice

Evropske vzmetnice

dimenzije ležišč po svetu se precej razlikujejo
druzina v postelji - dimenzije jogija v kolikor spite z otroci
2

Se med spanjem veliko premikate?

Med spanjem naredimo povprečno 40-60 premikov. Če ste med tistimi, ki se ponoči veliko premikajo, veste da to lahko vpliva na kakovost vašega spanca, kot tudi na spanec vašega partnerja. Študije so pokazale, da je starostna skupina med 20 in 34 let bolj naravnana k premikanju med spanjem.
Rešitev za to je večji obseg postelje. Večja postelja pomaga tudi tistemu, čigar spanec trpi zaradi prekomernega premikanja partnerja.

Način spanja pa ne vpliva le na dimenzijo jogija, ki ga potrebujete ampak tudi na tip žepkaste vzmetnice. ki jo potrebujete. Več o tem preberite v našem prispevku: Mehke ali trde vzmetnice – Katere vzmetnice izbrati zase?

Katera velikost je prava za vas?

V kolikor še niste prepričani kakšno vzmetnico kupiti zase priporočamo, da pred nakupom vzmetnice razmislite o sledečih dejavnikih.

1

Ali posteljo delite?

Spite sami ali s partnerjem? Če se med spanjem večkrat znajdete zrinjeni na rob postelje, je morda čas za večjo dimenzijo vašega ležišča. Deljenje postelje z majhnimi otroci tudi vpliva na kakovost spanca. V teh primerih potrebujete večjo spalno površino. Ko delimo posteljo z otroci, je lahko premajhna spalna površina za dojenčke tudi nevarna.

obracanje v postelji zahteva večjo dimenzijo vzmetnice
3

Kolikšen je vaš proračun?

Najti primerno dimenzijo postelje, ki je tudi znotraj našega proračuna, je lahko zahtevno. Za samske odrasle je primerna standardna velikost enojne postelje (90x200 cm ali 100x200 cm) v kolikor se med spanjem ne premikajo veliko in ne delijo postelje s hišnim ljubljenčkom. V nasprotnem primeru je najverjetneje boljša opcija vzmetnica oz. postelja večje dimenzije (vsaj 120x200 cm).

Še nekaj nasvetov o velikosti vzmetnice

Velikost okvirja

Nujno je, da se velikost vašega posteljnega okvirja ujema z velikostjo vzmetice. Ko kupite večjo vzmetnico je pomembno, da zamenjate tudi posteljni okvir. Premajhen ali prevelik okvir kvari vaš spanec, kot tudi vašo vzmetnico.

Večje vzmetnice imajo večjo težo. Primeren okvir je pomemben, saj pripomore k enakomerni distribuciji teže. Majhni okvirji se lahko povesijo ob robovih, kar nam oteži vstajanje iz postelje, ali se celo zlomijo pod težo vzmetnice.

Dimenzije otroških vzmetnic

Če kupujete posteljo za otroka ki še vedno raste, razmislite o nakupu večje vzmetnice, kot jo trenutno potrebuje. Ker le te ne menjamo enkrat mesečno, ampak jo imamo več let, boste z nakupom večje dimenzije otroške vzmetnice privarčevali kar nekaj denarja, saj jo boste lahko uporabljali več časa.

Dolžina vzmetnice

Za miren in dober spanec morate s celim telesom udobno ležati na vzmetnici. Strokovnjaki svetujemo nakup vzmetnice, ki je vsaj 30 cm daljša od naše višine. Za ljudi, ki so višji od 180 cm je morda primernejša vzmetnica nadstandardnih dimenzij  (daljša od 200 cm torej ležišče dolžine 210 cm).

Širina vzmetnice

Priporočljiva širina vzmetnice za udoben spanec za eno osebo je vsaj 90 cm. Ker se med spanjem premikamo nam ožje postelje lahko pokvarijo kakovost spanca. Ta širina je povsem neprimerna za dve osebi, saj ne ponuja dovolj prostora za udoben spanec.