Se trudite ure in ure, da bi zaspali?

Nespečnost oz. težava hitro zaspati je problem, ki pesti veliko ljudi. Posebej streseno pa postane takrat, ko nas naslednje jutro čaka zgodnja budilka ali smo preprosto izmučeni, zaspati pa kljub temu nemoremo.

V pomoč vsem, ki se srečujete s tem, smo zbrali nekaj dejstev in nasvetov, ki vam lahko pomagajo hitreje zaspati. Pa začnimo!

Ali poznate svoj spalni kronotip?

Ameriški klinični psiholog Michael J. Breus, ki je znan tudi kot ‘’doktor spanca’’, je skozi raziskovanje spanja in bioritma določil štiri spalne kronotipe. Kronotipi nam povedo, če smo jutranje osebe ali nočne ptice in razkrivajo ob katerih delih dneva smo najbolj energični.

 

Poznamo štiri spalne kronotipe, ki so poimenovani po živalih.

kako hitro zaspati če vas muči nespečnost?
kronotip: medved

Ko spoznamo svoj spalni kronotip lahko lažje vzpostavimo zdrave navade in dosežemo dosleden ritem spanja. Za to je potrebno nekaj prilagoditev življenskega sloga, kot naprimer izbor hrane, ki jo uživamo v večernih urah ter ure ob kateri gremo spati.

1

Medvedi

Spalni ritem medvedov je tipično povezan z vzhajanjem in zahajanjem sonca. Ti ljudje so energični skozi dan, ponoči pa zlahka zaspijo.

2

Volkovi

Volkovi se zbujajo in zaspijo kasneje kot ostali. Najbolj so produktivni pozno popoldne in zvečer. Pri nas jim rečemo tudi nočne ptice.

3

Levi

Levi so jutranje osebe, ki se zbujajo zgodaj in so najbolj produktivni ob začetku dneva. Zaradi tega so navadno do večera že utrujeni.

4

Delfini

Delfini s težavo vzdržujejo redno spalno rutino in imajo navadno lahek spanec, ki se hitro prekine. Najbolj so produktivni pozno zjutraj in zgodaj popoldne.

Za hitreje zaspati prilagodite svoje navade

Bodite pozorni na to, kaj uživate v večernih urah

Kofein ostane v našem sistemu dolgo časa po zaužitju. 6 do 8 ur po skodelici kave ali kofeinski pijači je 50% kofeina še vedno v našem telesu! Tega morda sami ne občutimo, lahko pa vpliva na naš spanec, zato ga ni priporočljivo uživati po drugi uri popoldne.

Alkohol, sladkarije in pekoča hrana tudi niso priporočljivi pred spanjem. Te lahko zamenjate z zdravim virom omega 3 maščobnih kislin (npr. losos), ki naj bi pripomogle k boljšem spancu. Pomagal naj bi tudi kivi!

Ne uporabljajte elektronike pozno v noč

LCD zasloni naših pametnih telefonov, računalniških ekranov in tablic generirajo modro svetlobo, ki dokazano negativno vpliva na naš spanec. Ob strmenju v zaslon hitro izgubimo občutek za čas in zapravljamo čas, ko bi lahko že spali. Dobra praksa veleva poskrbeti za to, da vaše naprave niso v dosegu roke vsaj pol ure pred spanjem.
Spanje med gledanjem televizije tudi ni priporočljivo, zato si po ogledu najljubše oddaje, serije ali filma vzemite 20 minut časa za sproščujočo aktivnost, ki ne vključuje uporabe tehnologije. Laže in hitreje boste zaspali.

kaj vam preprečuje hitreje zaspati? modra svetloba in tehnologija
gledanje na uro ko ne moremo spati - insomnia - nespečnost

Ne ozirajte se na uro

Najslabša stvar, ki jo lahko naredimo ko se zbudimo sredi noči, je da pogledamo na uro. Čeprav je to naravni odziv, se poskusite upreti skušnjavi. Ko zagledamo pozno uro nam pozvroča stres, ki preprečuje dober spanec.

Ko se zbudite sredi noči se poskusite čim bolj sprostiti in spet zapreti oči. Že mirno ležanje blagodejno vpliva na telo, pomaga pa tudi, da lažje nazaj zaspite.

Poskusite preštevati

Preštevajte od 300 nazaj, vendar vmes preskočite tri številke. Torej 300, 297, 294, 291 itd… Morda vam ta priročen trik pomaga zaspati!

Tišina ali ne?

Nekateri za spanec potrebujejo čisto tišino, spet druge pa ta tišina moti, saj je lahko prevelik kontrast našemu glasnemu vsakdanu. Tako nam lahko čista tišina povzroči neprijeten občutek. Pri tej težavi nam lahko pomagajo posebne naprave za beli šum. Proizvajajo rahle zvoke, ki nas pomirijo in zamaskirajo hrup iz okolice.
Za tiste, ki potrebujejo absolutno tišino priporočamo čepke za ušesa, ki pridušijo vsak hrup.

Osnove dobrega spanca

Čeprav so zgornji nasveti lahko v veliko pomoč, vam ne bodo pomagali veliko, če ne spite na primerni vzmetnici. Slab vzglavnik lahko prav tako prepreči dober spanec.

Postelja, vzglavnik in odeja morajo biti prilagojeni posameznikovim željam in preferencam.

Ljudje, ki spijo na trebuhu ponavadi potrebujejo tršo vzmetnico in mehkejši vzglavnik. Tisti, ki spijo na boku potrebujejo mehko vzmetnico in trši vzglavnik.
Kdor spi na hrbtu in veliko menjujete položaje med spanjem se lahko odloča med mehko ali trdo vzmetnico, vendar je nujno da izbere tako, ki mu med spanjem omogoča obdržati nevtralno hrbtenico. Več o izbiri prave vzmetnice si lahko preberete v našem članku: katero vzmetnico kupiti zase.

Vsako telo je drugačno, zato pri izbiri vzmetnice vzemite v obzir tudi druge dejavnike, ki so pomembni pri izbiri ležišča, kot so bolečine v hrbtu, vratu, vam je med spanjem vroče ali mrzlo, ipd.

Oglejte si našo ponudbo Swiss+Bed žepkastih vzmetnic, ki bodo sigurno pripomogle k temu, da zaspite bolje in hitreje!

vzmetnica scopi ter druge swiss+bed vzmetnice pomagajo zaspati hitreje