Kako ohraniti kakovost vzmetnice?

Nakup novega ležišča je opravilo, ki nam vzame kar nekaj časa, energije in denarja.  Ko najdemo popolno in najboljšo vzmetnico do slej nam je zelo pomembno vedeti, kako naj jo vzdržujemo, da jo  čim dlje časa obdržimo v prvotnem stanju, ohranimo njeno kakovost in si čim dlje časa zagotovimo boljši spanec!.

Obstaja nekaj preprostih načinov, ki lahko podaljšajo življenjsko dobo vaše vzmetnice in omogočijo, da boste na njej udobno spali še leta in leta!

Dobra osnova + dobro vzdževanje = dober spanec!

Prvo kot prvo se prepričajte, da vaša vzmetnica stoji na pravem posteljnem okviru (v kolikor imate nestandardno dimenzijo postelje in ne najdete ustrezne dimenzije vzmetnice v prosti prodaji,  priporočamo nakup vzmetnice izdelane po meri vašega posteljnega okvirja).

Poznamo kar nekaj različnih vrst postelj in posteljnih okvirjev, vsaka s svojimi prednostmi.

01
Klasični posteljni okvir

Sestavlja ga letveno posteljno dno na katerega položimo vzmetnico. Klasični posteljni okviri so v zatonu, nadomeščajo jih njihovi sodobniki, ki poskrbijo za udobnejši spanec.

02
Posteljni okvir s platformo

Ne potrebuje letveno dno, saj je vzmetnica položena direktno na platformo. Navadno so visoki, kar omogoča lažje vstajanje iz postelje. Platforma mora biti luknjasta zato, da je vzmetnica zračna in diha.

03
Box spring

Box spring posteljni okvir vaši vzmetnici nudi trdno, neomajno podporo. Navadno je uporabljen kovinski ali leseni okvir. Na voljo je veliko dimenzij in profilov, tako da sigurno najdete primernega zase.

zaščita vzmetnice je ena od osnov vzrževanja vzmetnice

Zaščita vzmetnice

Največji ubijalec vzmetnic ni naša telesna teža, ampak vsi izločki in ostanki iz našega telesa! Povprečna oseba v eni noči (8 ur spanja), pri normalni temperaturi (pod 30° C) proizvede 200ml znoja. Ko na to dodamo še odpadle lase, odmrle kožne celice, prah in morebitne pršice je to idealna kombinacija, ki uničuje vašo vzmetnico.

S higiensko prevleko poskrbite za to, da bo vaša vzmetnica čista in sveža. Higienske prevleke so navadno zračne in vodoodporne. Priporočamo prevleko, ki prekrije vseh 5 stranic vzmetnice in omogoča absolutno čistočo ležišča. Vsaka Swiss+Bed vzmetnica pa vsebuje posebno zaščito proti pršicam, zato ste z našimi izdelki lahko sigurni, da spite brez nezaželenih gostov, četudi prevleke nimate.,

pravilno vzdrževanje vzmetnice predvideva redno obračanje vzmetnice

Obračanje vzmetnice

Redno obračanje vzmetnice bo poskrbelo za dolgo življenjsko dobo vašega ležišča. Če spite sami ali s partnerjem, je dejansko območje na katerem spimo omejeno in majhno, saj se vsako noč nahajamo na istem mestu. Zaradi tega lahko opazimo, da je vzmetnica bolj obrabljena na teh določenih mestih. Ko kupimo novo vzmetnico je priporočljivo, da jo enkrat mesečno obračamo, saj s tem poskrbimo, da se vzmetnica enakomerno obrablja.

Osnvovna pravila dobrega vzdrževanja vzmetnic velevajo obračanje vzmetnice za 180° torej tako, da je rob kjer ste prej imeli glavo zdaj spodaj, kjer so noge. To velja tudi za vse naše žepkaste vzmetnice. Prav tako priporočajo obračanje celotne vzmetnice, torej jo prevrnemo na glavo tako, da spimo na površini, ki je bila prej spodaj! To velja, če sta obe strani vzmetnice isti in namenjeni za spanje.

Odgovoren transport vzmetnice

V primeru, da vzmetnico premikate ali selite na drugo mesto se prepričajte, da to počnete na način, ki ne bo škodil vzmetnici! Zavijte jo v plastiko zato, da po poti ne nabere prahu, umazanije ali kakšnih insektov. Tako jo zaščitite tudi pred zunanjimi vplivovi, kot so dež ali sneg.

Brez skakanja, prosim!

Na žalost je skakanje po vzmetnici dejavnik, ki izredno škodi vaši vzmetnici in ji znatno skrajša življenjsko dobo. Vzmetnice niso bile zasnovane, da prenesejo obremenitev skakanja otroka, kot tudi odraslih. Razmislite o nakupu trampolina in ohranite svojo vzmetnico v popolnem stanju! 😀

Preberite tudi: Katero vzmetnico kupiti? Vodič kako izbirati pravo vzmetnico

skakanje na posteljo skrajša življensko dobo vzmetnice