Izbira pravilne vzmetnice je lahko kar zalogaj

Izbira prave vzmetnice je lahko zaradi velike količine informacij in specifikacij zahtevno opravilo. Ko začnete z iskanjem je eno od prvih vprašanj kakšno trdoto vzmetnice potrebujete za miren in boljši spanec.

Trdota vzmetnice, ki je primerna za zdrav in udoben spanec se razlikuje od posameznika do posameznika. V tem članku vam bomo pomagali določiti, katera je najbolj primerna ravno za vas.

Poznamo mehke, srednje trde in trde vzmetnice, vsaka z edinstvenimi lastnostmi in namenom.

Koliko mehka vzmetnica je primerna za vas?

Kaj je mehka vzmetnica?

Mehke vzmetnice so na otip nežne in plišaste. A vzmetnica, ki je za vas mehka in plišasta, je lahko npr. vašem partnerju na otip popolnoma drugačna. Trdota, ki je primerna za vsakega posameznika je odvisna od več kot le otipa – upoštevati je potrebno vsaj še telesno težo, zdravje sklepov in spalni položaj posameznika.

Mnogi mislijo, da mehke vzmetnice med spanjem ne nudijo dovolj podpore. To načeloma ni res, saj je podpora vzmetnice odvisna od uporabljenih materialov izdelave in dizajna izdelka. Tudi mehka vzmetnica lahko nudi dobro oporo med spanjem. To z gotovostjo lahko trdimo vsaj za Swiss+Bed žepkaste vzmetnice.

Za koga so primerne mehke vzmetnice?

Mehke vzmetnice so najprimernejše za tiste, ki spite na boku, saj se prilagodijo obliki telesa in se v točkah ramen in bokov potopijo.

Mehke vzmetnice so primerne tudi za tiste, ki imate zmerno telesno težo, saj pritisk na ležišče ni prevelik. To omogoča, da se med spanjem lahko prosto premikate in udobno menjate položaje. Ta lastnost prav tako poskrbi, da ne čutite premikov  partnerja ali hišnega ljubljenčka.

Mehke vzmetnice so primerne za spanje na boku
vzmetnica monch; mehka ležišča monch; srednje trda ležišča monch; trda ležišča monch;

Prednosti

Odlična izbira za tiste, ki spite na boku, saj točkovno podpre ramena in boke.

Idealna za popolno naravnanost telesa v spalnem položaju.

Priduši premike partnerja in omogoča obema neprekinjen spanec.

Slabosti

X

Malo podpore za tiste, ki spite na trebuhu.

X

Zaradi mehkobe lahko oteži menjavo spalnih položajev.

X

Neprijetna za tiste, ki imate težave s hrbtenico ali sklepi.

Kaj je trda vzmetnica?

Primarna prednost trde vzmetnice je podpora hrbtenici. Prva lastnost trde vzmetnice, ki jo boste opazili je ta, da se v vzmetnico ne potopite isto kot se v mehko. Tako spite na vzmetnici, ne pa v njej. Ta lastnost pripomore k lažjem obračanju med spanjem in tudi k regulaciji telesne temperature skozi noč.

Ojačana podpora trde vzmetnice ima tudi svoje slabosti. Ne nudi istega točkovnega udobja kot mehko ležišče, zato je lahko neprimerna za tiste, ki spite na boku. Idealna pa je za spanje na trebuhu in hrbtu, saj lahko premehka vzmetnica v teh primerih povzroči bolečine v spodnjem delu hrbta.

Trda vzmetnica; trdo ležišče in zelo trda vzmetnica / ležišče
trde vzmetnice / ležišča in zelo trde vzmetnice / ležišča

Za koga so primerne trde vzmetnice?

Trda vzmetnica omogoča lažjo menjavo spalnih položajev, saj telo ni potopljeno v vzmetnico. Zato iz trde vzmetnice zjutraj tudi lažje vstanete.

Ljudje s povišano telesno težo navadno lažje in bolje spijo na trdih vzmetnicah. Ta trdota je ključnega pomena, saj se ljudje z večjo telesno težo znatno bolj potopijo v vzmetnico. Trdo ležišče zmanjša ta vpliv in tako omogoča idealno naravnanost telesa med spanjem.

Prednosti

Idealna naravnanost telesa za tiste, ki spite na hrbtu in trebuhu.

Olajša spanje tistim, ki skozi noč večkrat zamenjate spalni položaj.

Lažje vstajanje iz postelje.

Slabosti

X

Ni najboljša izbira za tiste z bolečinami v ramenih in bokih.

X

Če trde vzmetnice niste vajeni lahko traja nekaj časa, da se na njo privadite.

X

Lahko povzroči bolečine tistim, ki spite na boku.

Tudi trdo ležišče / vzmetnica omogoča sanjski spanec vstajanje iz postelje

Pogosto zastavljena vprašanja

Kot pomoč pri izbiri popolne trdote vzmetnice smo za vas zbrali še nekaj najbolj pogostih vprašanj in odgovorov na to temo.

Upamo, da vam bo ta kratki vodič o razlikah med trdimi in mehkimi ležišči  pomagal izbrati pravo trdoto jogija in najboljšo vzmetnico ravno za vas!

Naj vas za konec še enkrat spomnimo, da lahko pri nas naročite kupite katerikoli model vzmetnice in katerokoli dimenzijo vzmetnice v vseh treh trdotah. Enako velja tudi za jogije / vzmetnice po meri oz. naročilu.

Udobje je relativno, zato trda vzmetnica za pravo osebo ni neudobna. Za težje posameznike kot tudi za tiste, ki so vajeni trše vzmetnice, je trda vzmetnica zelo udobna.

To je odvisno od faktorjev kot so spalni položaj, telesna teža, morebitne zdravstvene težave, ipd. Lažja oseba, ki spi na boku lahko brez skrbi uživa v mehki vzmetnici. Nekdo, ki je težek in spi na hrbtu ali trebuhu pa lahko trpi na mehki vzmetnici.

Trde vzmetnice imajo zaradi trpežnih, obstojnih in močnih materialov uporabljenih v njihovi izdelav, navadno zelo dolgo življenjsko dobo.

Pri vprašanjih, ki so vezani direktno za vaše zdravje priporočamo posvet z osebnim zdravnikom. Če niste prepričani, je srednje trda vzmetnica dobra izbira. Nudi hrbtenično podporo ampak hkrati zaobjame telo dovolj, da omogoča naravnanost telesa.