Izbira pravilne vzmetnice je lahko kar zalogaj

Izbira pravilne vzmetnice je lahko zaradi velike količine informacij in specifikacij zahtevno opravilo. Ko začnemo z iskanjem je eno od prvih vprašanj kakšno trdoto vzmetnice potrebujemo za miren spanec.

Trdota vzmetnice, ki je primerna za zdrav in udoben spanec se razlikuje od posameznika do posameznika. V tem članku vam bomo pomagali določiti, katera je prava za vas.

Poznamo mehke, srednje trde in trde vzmetnice, vsaka z edinstvenimi lastnostmi in namenom.

Kaj je mehka vzmetnica?

Mehke vzmetnice so na otip nežne in plišaste. A vzmetnica, ki je za vas mehka in plišasta, je lahko npr. vašem partnerju na otip popolnoma drugačna. Trdota, ki je primerna za nas je odvisna od več kot le otipa – moramo všteti telesno težo, zdravje sklepov kot tudi spalni položaj posameznika.

Mnogi verjamejo, da mehke vzmetnice med spanjem ne nudijo dovolj podpore. To načeloma ni res, saj je podpora vzmetnice odvisna od uporabljenih materialov in dizajna izdelka. Tudi mehka vzmetnica lahko nudi dobro oporo med spanjem!

Za koga so primerne mehke vzmetnice?

Mehke vzmetnice so najprimernejše za tiste, ki spijo na boku, saj se prilagodijo obliki telesa in se v točkah ramen in bokov potopijo.

Mehke vzmetnice so primerne tudi za tiste, ki imajo zmerno telesno težo, saj pritisk na ležišče ni prevelik. To omogoča, da se med spanjem lahko prosto premikate in udobno menjate položaje. Ta lastnost prav tako poskrbi, da ne čutite premike partnerja ali ljubljenčka.

vzmetnica monch

Prednosti

Odlična izbira za tiste, ki spijo na boku, saj točkovno podpre ramena in boke.

Idealna za popolno naravnanost telesa v spalnem položaju.

Priduši premike partnerja in omogoča obema neprekinjen spanec.

Slabosti

X

Malo podpore za tiste, ki spijo na trebuhu.

X

Zaradi mehkobe lahko oteži menjavo spalnih položajev.

X

Neprijetna za tiste, ki imajo težave s hrbtenico in sklepi.

Kaj je trda vzmetnica?

Primarna prednost trde vzmetnice je podpora hrbtenici. Prva lastnost trde vzmetnice, ki jo opazimo je ta, da se v vzmetnico ne potopimo isto kot se v mehko. Tako spimo na vzmetnici, ne pa v njej. Ta lastnost pripomore k lažjem obračanju med spanjem in tudi k regulaciji telesne temperature skozi noč.

Ojačana podpora trde vzmetnice ima tudi svoje slabosti. Ne nudi istega točkovnega udobja kot mehko ležišče, zato je lahko neprimerna za tiste, ki spijo na boku. Idealna je pa za spanje na trebuhu in hrbtu, saj lahko premehka vzmetnica v tem primeru povzroči bolečine v spodnjem delu hrbta.

Za koga so primerne trde vzmetnice?

Trda vzmetnica omogoča lažjo menjavo spalnih položajev, saj telo ni potopljeno v vzmetnico. Zato iz trde vzmetnice zjutraj tudi lažje vstanemo.

Ljudje s povišano telesno težo navadno lažje in bolje spijo na trdih vzmetnicah. Ta trdota je ključnega pomena, saj se ljudje z večjo telesno težo znatno bolj potopijo v vzmetnico. Trdo ležišče zmanjša ta vpliv in tako omogoča idealno naravnanost telesa med spanjem.

Prednosti

Idealna naravnanost telesa za tiste, ki spijo na hrbtu in trebuhu.

Olajša spanje tistim, ki skozi noč večkrat zamenjajo spalni položaj.

Lažje vstajanje iz postelje.

Slabosti

X

Ni najboljša izbira za tiste z bolečinami v ramenih in bokih.

X

Če trde vzmetnice nismo vajeni lahko traja nekaj časa, da se na njo adaptiramo.

X

Lahko povzroči bolečine tistim, ki spijo na boku.

Pogosto zastavljena vprašanja

Kot pomoč pri izbiri popolne trdote vzmetnice smo za vas zbrali še nekaj najbolj pogostih vprašanj in odgovorov naših strank na to temo.

Upamo, da vam bo ta kratki vodič pomagal priti do najboljšega spanca vašega življenja!

Udobje je relativno, zato trda vzmetnica za pravo osebo ni neudobna. Za težje posameznike kot tudi za tiste, ki so vajeni trše vzmetnice, je trda vzmetnica zelo udobna.

To je odvisno od faktorjev kot so spalni položaj, telesna teža, morebitne zdravstvene težave… Lažja oseba, ki spi na boku lahko brez skrbi uživa v mehki vzmetnici. Nekdo, ki je težek in spi na hrbtu ali trebuhu pa lahko trpi na mehki vzmetnici.

Trde vzmetnice imajo zaradi trpežnih, obstojnih in močnih materialov uporabljenih v njihovi izdelav, navadno zelo dolgo življenjsko dobo.

Pri vprašanjih, ki so vezani direktno za vaše zdravje priporočamo posvet z osebnim zdravnikom. Če niste prepričani, je srednje trda vzmetnica dobra izbira. Nudi hrbtenično podporo ampak hkrati zaobjame telo dovolj, da omogoča naravnanost telesa.