Spanec in zdravje

Dober spanec je poleg telesne aktivnosti in zdrave prehrane eden od gradnikov vitalnega in kvalitetnega življenja. Pomanjkanje spanca vpliva na naše zdravje, razpoloženje, medčloveške odnose in nešteto drugih aspektov življenja. Prav tako lahko povzroči prekomerno telesno težo, slabo možgansko delovanje in hormonska neravnovesja.

V nasprotnem primeru, dober spanec pripomore k boljši možganski aktivnosti, izboljša produktivnost in pripomore k splošni vitalnosti posameznika.

V zadnjih desetletjih kakovost spanca povprečnega človeka pada. Moderni način življenja ne daje prednost počitku in regeneraciji, kar vodi do izgorelosti, depresije in slabega počutja. Še nocoj poskusite sledečih 5 tehnik, ki lahko izboljšajo vaš spanec in posledično življenje!

01

Zmanjšajte uporabo zaslonov pred spanjem

Izpostavljenost modri svetlobi v večernih urah negativno vpliva na srčni in spalni ritem. Gledanje v televizijski, tablični ali mobilni zaslon prepriča vaše možgane v to, da je še vedno dan in tako prepreči umiritev telesa. Ta pojav zmanjša proizvodnjo hormona melatonin, ki je zadolžen za sproščanje in globok spanec.

 Poskusite sledeče metode in zmanjšajte izpostavljenost modri svetlobi v večernih urah.

  • Naložite aplikacijo na mobilni telefon, ki blokira modro svetlobo.
  • Vsaj dve uri pred spanjem ne glejte televizije.
  • Pred spanjem ne glejte ure in ure v ekran mobilnega telefona.
  • Poskusite ustvariti nove navade pred spanjem, npr. branje knjige, kratek sprehod, sproščujoča kopel…
02

Omejite kofein pozno v dnevu

Kofein ostane v krvi 6-8 ur po zaužitju. Znanstveniki so preučevali njegove vplive in prišli do zaključka, da zaužitje do 6 ur pred spancem znatno poslabša spanje. To je posebno nevarno za tiste, ki imajo težave s spanjem ali so občutljivi na kofein.

• Ne uživajte kofeina po tretji ali četrti uri popoldan!

• Če ste navajeni na kavo v večernih urah, poskusite s kavo brez kofeina.

• Kofein lahko povzroči zasvojenost zato ne popustite, če izkusite glavobole, nihanja razpoloženja ali pomanjkanje koncentracije. V nekaj dnevih se bo vaše telo navadilo na zmanjšano količino kofeina.

03

Optimizirajte svojo spalnico

To, v kakšnem okolju spite tudi vpliva na kakovost vašega spanca. Nekateri ljudje imajo bolj zahtevne preference, drugi manj.

Če trpite za slabim spancem je morda rešitev le izboljšanje vašega spalnega okolja!

• Kupite zatemnitvene zavese četudi mislite, da vas svetloba ne moti.

• Kar se da omejite zunanje zvoke iz okolice.

• Poskrbite, da je vaša spalnica čista in prezračena.

Poskrbite, da je vaša spalnica ugodne temperature za spanje. Strokovnjaki priporočajo od 16 20°C.

04

Bodite telesno aktivni!

Telesna aktivnost je ena od znanstveno dokazanih metod, ki izboljšujejo spanec in zdravje. Študije so pokazale, da redna športna aktivnost prepolovi čas, ki je potreben da zaspimo. Zato telesna aktivnost lahko doda kar dodatnih 41 minut spanca na noč!

Čeprav je telesna aktivnost ključna za dober spanec, šport v večernih urah sprošča adrenalin ki nekaterim lahko oteži spanje.

• Poskusite vsaj 15 minut zmerne športne aktivnosti na dan

• Telesno aktivnost omejite tako, da ne telovadite vsaj 2 uri pred spanjem.

• Joga in meditacija lahko prav tako pripomoreta k boljšem spancu.

05

Morda je čas, da zamenjate vzmetnico

Stare vzmetnice lahko kvarijo naš spanec in zdravje, po več letih uporabe se v njih lahko naberejo pršice, pokvarjene vzmeti in drugi faktorji, ki uničujejo vaše noči. Študije so pokazale, da spanje na novi vzmetnici le en mesec izboljša bolečine v hrbtu za 57% in bolečine v ramenih za 60%! Splošna kvaliteta spanca sodelujočih se je izboljšala za kar 60%!

Pri Swiss+Bed imamo vzmetnico za prav vsakega posameznika, ne glede na vaše preference, spalni položaj in proračun.

• Če spite na boku, poskusite mehko vzmetnico.

• Če spite na hrbtu ali trebuhu, je trša vzmetnica primerna za vas.

• Nova vzmetnica lahko povsem spremeni vaše noči. Poskusite Swiss+Bed vzmetnice, morda je novo ležišče prav to, kar vas loči od zdravega in dobrega spanca.