Izbira velikosti vzmetnice

Ste že kdaj spali na postelji, ki je za vas premajhna? Pri premajhni vzmetnici se pojavi veliko težav, ki vplivajo na kakovost našega spanca. Telesu bomo težko omogočili počitek, katerega potrebuje, če nam npr. iz vzmetnice visijo noge, ali če se z glavo dotikamo vzglavja postelje. Kako lahko z izbiro pravilne velikosti vzmetnice poskrbimo za zdrav in dober spanec?

Vsak posameznik ima svojo unikatno predstavo udobja in kvalitetnega spanca. Študija izvedena na norveški univerzi je pokazala, da naš življenski stil (npr. kajenje) kot tudi naš spol vplivata na način, kako spimo. Moški naj bi se med spanjem premikali in obračali več kot ženske. Prav tako se premikanje in obračanje v postelji poveča, ko pridobimo na telesni teži in starosti.

Večji kot smo, večjo spalno površino potrebujemo za kakovosten spanec. Druge življenske spremembe, kot je npr. skupno življenje s partnerjem lahko tudi vplivajo na željeno velikost postelje.

Različni deli sveta, različne velikosti vzmetnic

Ste vedeli, da se med deli sveta razlikujejo tudi dimenzije vzmetnic? V Evropi je klasična zakonska postelja velika približno 180×200 cm, v ZDA pa 193×203 cm. Ponujajo postelje vse do velikosti 183×213 cm, kar je precej večje od evropskega standarda.

Zakonske postelje na Kitajskem se po dimenzijah tudi razlikujejo od evropskih. Do teh razlik pride, ker proizvajalci vzmetnic upoštevajo povprečno višino potrošnika v državi, kjer lansirajo svoje produkte.

Prav zaradi the razlik vam svetujemo, da se pred nakupom nove vzmetnice proizvajalca zunaj evropskega tržišča, tudi dobro pozanimate o dimenzijah izdelka.
Za lažje razumevanje teh razlik si oglejte spodnjo primerjavo med dimenzijami vzmetnic.

ameriške vzmetnice

evropske vzmetnice

2

Se med spanjem veliko premikate?

Med spanjem naredimo povprečno 40-60 premikov. Če ste eden tistih ljudi, ki se ponoči veliko premikajo veste, da to lahko vpliva na kakovost vašega spanca, kot tudi na spanec vašega partnerja. Študije so pokazale, da je starostna skupina med 20 in 34 let bolj naravnana k premikanju med spanjem.
Rešitev za to je večji obseg postelje. Večja postelja pomaga tudi tistemu, čigar spanec trpi zaradi prekomernega premikanja partnerja.

Katera velikost je prava za vas?

Priporočamo, da pred nakupom vzmetnice razmislite o sledečih dejavnikih.

1

Ali posteljo delite?

Ali spite sami, ali s partnerjem? Če se med spanjem večkrat znajdete zrinjeni na rob postelje, je morda čas za večjo vzmetnico. Deljenje postelje z majhnimi otroci tudi vpliva na kakovost spanca. V tem primeru potrebujete veliko spalno površino. Ko delimo posteljo z otroci, je lahko premajhna spalna površina za dojenčke tudi nevarna.

3

Kolikšen je vaš proračun?

Najti primerno velikost postelje, ki je tudi znotraj našega proračuna, je lahko zahtevno. Za samske odrasle je primerna standardna velikost enojne postelje v primeru, če se med spanjem ne premikajo veliko in ne delijo postelje s hišnim ljubljenčkom. V nasprotnem primeru je morda boljša opcija vzmetnice večje dimenzije.

Še nekaj nasvetov o velikosti vzmetnice

Velikost okvirja

Nujno je, da se velikost vašega posteljnega okvirja ujema z velikostjo vzmetice. Ko kupite večjo vzmetnico je pomembno, da zamenjate tudi posteljni okvir. Premajhen ali prevelik okvir kvari vaš spanec, kot tudi vašo vzmetnico.

Večje vzmetnice imajo večjo težo. Primeren okviren je pomemben, saj pomaga z enakomerno distribucijo teže. Majhni okvirji se lahko povesijo ob robovih, kar nam oteži vstajanje iz postelje, ali se celo zlomijo pod težo vzmetnice.

Vzmetnica za otroka

Če kupujete posteljo za otroka ki še vedno raste, razmislite o nakupu večje vzmetnice. Ker le te ne menjamo enkrat mesečno, ampak jo imamo leta in leta, boste z nakupom večje privarčevali kar nekaj denarja, saj jo boste lahko uporabljali več časa.

Dolžina vzmetnice

Za miren in dober spanec morate s celim telesom udobno ležati na vzmetnici. Strokovnjaki svetujejo nakup vzmetnice, ki je vsaj 30 cm daljša od naše višine. Za ljudi, ki so višji od 180 cm je morda primernejša vzmetnica nadstandardnih dimenzij.

Širina vzmetnice

Priporočljiva širina vzmetnice za udoben spanec za eno osebo je vsaj 90 cm. Ker se med spanjem premikamo nam ožje postelje lahko pokvarijo kakovost spanca. Ta širina je neprimerna za dve osebi, saj ne ponuja dovolj prostora za udoben spanec.