Vsi vemo, da je dobro prespana noč ključna za odlično počutje skozi dan. A na kakovost spanca še kako vplivajo nekateri zunanji dejavniki. Temperatura je eden izmed najpomembnejših. V vročih poletnih nočeh lahko postanemo razdraženi in težko zaspimo brez klimatske naprave. Posledično se zbujamo nenaspani, nejevoljni in pregreti. V naslednjih vrsticah si lahko preberete, kako premagati vročino in soparo v vaši spalnici!

Kaj se zgodi, ko je temperatura v spalnici previsoka?

Nedavne raziskave izvedene na 48,000 posameznikih so pokazale, da v povprečju izgubimo 14 minut spanca ko se temperatura dvigne nad 30°C. To se morda sliši kot zanemarljiva količina, vendar je ključnega pomena, saj s tem prekinemo REM cikel našega spanca. REM spanec ali globoki spanec je del spanca, ki poskrbi, da se skozi noč spočijemo in procesiramo informacije prejšnjega dneva. Dober REM cikel je izredno pomemben za zdravo možgansko delovanje, visoke temperature pa lahko ta cikel prekinejo ali zmotijo.

Visoke temperature v spalnici pa ne vplivajo le na slabši spanec. Povečujejo namreč tudi možnost razvoja pršic v postelji.

Kako premagati vročino

01
Hladilne naprave

Vročino v spalnici lahko poskušamo odpraviti na nekaj preprostih načinov.

V spalnico namestimo stropni ali prenosni ventilator. Aparati za hlajenje zraka poskrbijo, da zrak kroži in se premika po sobi. Prenosni ventilator postavite pred odprto okno, tako bo vročina iz vaše spalnice preusmerjena ven iz prostora.

Če imate stropni ventilator nastavite smer vrtenja v nasprotno smer urinega kazalca, tako bo razhlajen zrak ustvaril občutek prijetne sapice.

02
Prezračeni prostori

Če ima vaša hiša ali stanovanje senčno stran, zjutraj odprite okna in spustite v prostor hladen zrak. Ko sonce posije s te strani, zaprite vsa okna in spustite vsa senčila v hiši. Tako boste či bolj učinkovito zadržali notranjo temperaturo prostora medtem, ko se temperatura zunaj dviga.

03
Primerni materiali

V spalnici se izogibajte uporabi nenaravnih materialov, kot je npr. poliester. Poliester zadržuje temperaturo in vlago, posledično lahko uniči vaš spanec. Lahek bombaž, lan in drugi naravni materiali, ki dihajo, so veliko bolj primerni za vroče poletne noči. Pred spanjem lahko tudi skočite pod mrzel tuš ali kopel in tako še dodatno ohladite svoje telo. Mnogim prav to dvoje pomaga lažje zaspati!

Poleg materialov pa na kvaliteto spanca vpliva tudi ustrezna dimenzija vzmetnice. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Je vaša spalna oprema primerna za poletje?

Spanje na pravi vzmetnici in vzglavniku je ključnega pomena za kvaliteten spanec v vročih poletnih nočeh. Navkljub vsem zgoraj naštetim  načinom ohlajanja spalnice sta pravilno izbrana vzmetnica in vzglavnik najpomembnejša faktorja za udoben in dober spanec. V kolikor niste prepričani katera vzmetnica najbolj ustreza ravno vam si preberite tudi kako izbrati pravo vzmetnico zase.

Tehnološki napredek v zadnjih letih nam omogoča izdelavo in prodajo izredno kakovostnih žepkastih vzmetnic, izdelanih iz vrhunskih materialov in tekstila, ki skrbijo za to, da noč prespite razhlajeni in sproščeni.

Hladilna vzmetnica

Prav vsi ukrepi proti prekomernemu potenju skozi noč so neučinkoviti, če ne spite na pravi vzmetnici. Zato so čisto vse Swiss+Bed vzmetnice opremljene s posebnimi in inovativnimi hladilnimi sloji, ki skrbijo za regulacijo vaše telesne temperature v vročih poletnih mesecih. Vzmetnica s kakovostnimi tekstili in materiali omogoča efektivno kroženje zraka in ugodno temperaturo za spanje. A to niso edine prednosti Swiss+Bed vzmetnic. Preberite si več o tem, zakaj so Swiss+Bed vzmetnice po mnenju mnogih strank, ki že spijo na njih, najboljše vzmetnice.

V spodnjih slikah pa si lahko nekatere naše vzmetnice tudi ogledate.

Hladilni vzglavnik

Glava je del telesa, kjer zadržujemo največ temperature. Neprimeren vzglavnik lahko pregreje vaše celo telo, zato je hladilni vzglavnik odlična izbira za vroče poletne dni. Oglejte si naš Fuschia Ergo vzglavnik za spanje na boku, ki poskrbi za ergonomsko podporo kot tudi za miren, hladen spanec. Mehko polnilo omogoča podporo kot tudi kroženje zraka skozi noč.